Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€
Αίτια και αντιμετώπιση της διάρροιας!
Πίνακας Περιεχομένων
- Αίτια της Διάρροιας
- Συμπτώματα της Διάρροιας
- Αντιμετώπιση της Διάρροιας
- Πρόληψη της Διάρροιας
- Διατροφή
- Διάρροια χωρίς άλλα συμπτώματα;
Αίτια της Διάρροιας
Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που προκαλούν τη διάρροια είναι οι ιοί, τα βακτήρια και τα παράσιτα που μπορεί να βρίσκονται σε μολυσμένα τρόφιμα ή πόσιμο νερό.
Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν τη δυσαπορρόφηση, τη διατροφική αλλαγή ή τη χρήση ορισμένων φαρμάκων.
Συμπτώματα της Διάρροιας
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αδιαθεσία, στομαχικό πόνο, αύξηση της συχνότητας των κενών του εντέρου, κράμπες και υγρά κόπρανα. Σε περιπτώσεις έντονης διάρροιας, μπορεί να υπάρξει απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών.
Πόνος ή κράμπες στην κοιλιά: Μπορεί να είναι ελαφρύς ή ενοχλητικός και να συνοδεύει τη διάρροια.
Πυρετός: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως εάν η διάρροια είναι λόγω μολυσματικής αιτίας, μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.
Εμετός ή Αναγούλα: Ανάλογα με τον λόγο της διάρροιας, μπορεί να παρουσιάζονται και αυτά τα συμπτώματα.
Εξάντληση και αδυναμία: Η συνεχής απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών μέσω της διάρροιας μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα εξάντλησης και αδυναμίας.
Αίσθημα δυσφορίας ή κακής ευεξίας: Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται γενική δυσφορία ή να έχουν μειωμένη ενέργεια.
Αντιμετώπιση της Διάρροιας
Η αντιμετώπιση συνήθως εστιάζεται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και στην αντιμετώπιση των αιτιών. Η ενυδάτωση είναι ουσιώδης, και η λήψη ηλεκτρολυτών μπορεί να είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις υψηλής απώλειας υγρών.
Πρόληψη της Διάρροιας
Η υγιεινή, όπως το πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας ή πριν από το φαγητό, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της διάρροιας. Επίσης, η αποφυγή μη ασφαλών τροφίμων και πόσιμου νερού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.
Διατροφή
Η διατροφή κατά τη διάρροια παίζει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση και στην ταχύτερη ανάρρωση. Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν να αναπληρωθούν οι απώλειες υγρών και ηλεκτρολυτών, να μειωθεί η ερεθισμένη κοιλιά και να ανακουφιστεί η διάρροια.
Εδώ είναι μερικές συμβουλές για διατροφή κατά τη διάρροια:
- Υδρατάνθρακες: Αποφύγετε προσωρινά τους υδατάνθρακες όπως τα άσπρα ψωμιά, τα ζυμαρικά και τα γλυκά, και επιλέξτε αντί γι' αυτά βρώμη, ρύζι, ή πατάτες, καθώς αυτά μπορούν να είναι πιο εύπεπτα για το πεπτικό σύστημα.
- Προβιοτικά: Τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά, όπως γιαούρτια, κεφίρ, και φρέσκα φρούτα, μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου.
- Υγρά και Ηλεκτρολύτες: Η διάρροια μπορεί να προκαλέσει απώλεια ηλεκτρολυτών. Πίνοντας πολύ νερό, ζεστά ροφήματα, αραιωμένο χυμό φρούτων, ή ακόμα και ζωμό ρυζιού μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση. Οι ηλεκτρολύτες, όπως αυτοί που περιέχονται στα αθλητικά ποτά ή στα συμπληρώματα ανακούφισης διάρροιας, μπορούν επίσης να είναι χρήσιμοι.
- Ελαφρά Φαγητά: Αποφύγετε τα πικάντικα, τα λιπαρά και τα πλούσια σε φυτικές ίνες φαγητά, και επικεντρωθείτε σε ελαφριά γεύματα όπως κοτόπουλο ή ψάρι στη σχάρα, βραστό ρύζι, βραστά λαχανικά, ή μαγειρεμένα φρούτα.
- Αποφεύγετε τα Διεγερτικά: Καφές, αλκοόλ και πολύ γλυκά ποτά μπορούν να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα.
Πάντα είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας ή διατροφολόγο πριν ακολουθήσετε οποιοδήποτε νέο διαιτολόγιο, ιδίως εάν η διάρροια είναι έντονη ή διαρκεί για πολλές ημέρες.
Διάρροια χωρίς άλλα συμπτώματα;
Είναι δυνατόν να υπάρχει διάρροια χωρίς συνοδευτικά συμπτώματα ή με ελάχιστα άλλα συμπτώματα. Η διάρροια μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων όπως διατροφικές αλλαγές, στρες, ή έκθεση σε ιούς, βακτήρια ή παράσιτα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάρροια μπορεί να είναι επιφανειακή και να διαρκεί μόνο για μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να συνοδεύεται από περισσότερα ενοχλητικά συμπτώματα. Επίσης, το έντονο άγχος ή το στρες μπορεί να επηρεάσουν το πεπτικό σύστημα και να προκαλέσουν διάρροια χωρίς άλλα έντονα συμπτώματα.
Παρ' όλα αυτά, εάν η διάρροια συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν αρχίσουν να εμφανίζονται άλλα συμπτώματα όπως πόνος στην κοιλιά, πυρετός, αίσθημα εξάντλησης ή απώλεια βάρους, τότε είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ιατρό για περαιτέρω αξιολόγηση και αντιμετώπιση.
Παρά το γεγονός ότι η διάρροια συνήθως είναι αυτοπεριοριζόμενη, η συνεχής ή έντονη διάρροια πρέπει να αξιολογηθεί από γιατρό, ειδικά εάν συνοδεύεται από άλλα σοβαρά συμπτώματα ή διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το www.pharmacythess.gr σας προτείνει παρακάτω συμπληρώματα διατροφής που αντιμετωπίζουν και ανακουφίζουν από τα πιθανά συμπτώματα της διάρροιας!!!