Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€
Μάσκαρα: Η ιστορία της βασίλισσας του μακιγιάζ
Μπορείτε να φανταστείτε την εποχή που μάσκαρα φορούσαν γυναίκες και άνδρες; Ή ότι συγκεντρώνετε προσεκτικά καπνιά και στάχτες από το νοικοκυριό σας για να καταλήξει στις βλεφαρίδες σας; Κι όμως, η ιστορία της μάσκαρα, ενός από τα βασικότερα προϊόντα του νεσεσέρ μας, είναι γεμάτη αναπάντεχα.
Όλα ξεκίνησαν στην αρχαία Αίγυπτο, όταν περίπου 3.400 χρόνια προ Χριστού, άντρες και γυναίκες αρχίζουν να βάφουν τις βλεφαρίδες, αλλά και την περιοχή γύρω από τα μάτια τους με ένα αρκετά δύσκολο στην παρασκευή μείγμα από καρβουνόσκονη, νερό, μέλι, ορυκτό θειούχο μόλυβδο, μαλαχίτη και.. κόπρανα κροκοδείλων.
Γιατί;
Οι θεωρίες είναι πολλές: Άλλοι λένε, ότι πίστευαν, πως έτσι έδιωχναν το κακό μάτι και τη ζήλια του κόσμου, άλλοι υποστηρίζουν ότι ήθελαν να προστατεύσουν τα μάτια τους από την αντηλιά, ότι ήταν αφροδισιακό, ότι ενίσχυαν το ανοσοποιητικό τους ή έκαναν αφιλόξενες τις υγρές παρυφές του βολβού του ματιού σε έντομα, που θα προσπαθούσαν παρασιτικά να γεννήσουν αυγά στην υγρασία του βλεφάρου.
Cheers!
Τελικά, η συνήθεια κυριάρχησε στη βόρεια Αφρική σε βαθμό που σύμφωνα με μία από τις θεωρίες η λέξη «αλκοόλ» προέρχεται από την αραβική έκφραση για το διάλυμα «για το κολ» (al kohl) - το οινόπνευμα που έφτιαχναν για να διαλύουν το μείγμα για το βάψιμο των ματιών και των βλεφαρίδων - και πέρασε στην ορολογία των αλχημιστών μετά την αραβική κατάκτηση της Ισπανίας.
Walk Like an Egyptian
Όποια και αν είναι η αλήθεια, το έντονο βλέμμα προέκυψε ακαταμάχητο και σύντομα αρκετοί ανάμεσα στους Βαβυλώνιους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους αντέγραψαν τη συνήθεια. Εστιάζοντας βέβαια στο πώς να κάνουν τη ματιά τους έντονη και πιο λαμπερή, αλλά να μην ξεχωρίζουν από τους ομοεθνείς τους, περιόρισαν το εφέ στις βλεφαρίδες και τα βλέφαρα μειώνοντας την μαύρη αιγυπτιακή «μάσκα».
Στην αρχαία Ρώμη οι μαύρες κυρτές βλεφαρίδες έγιναν τάση σε βαθμό που όταν δεν είχαν ακριβό εισαγόμενο κολ, οι κυρίες χρησιμοποιούσαν καμένο φελλό. Έφτασαν στο σημείο να βάζουν αντιμόνιο και μόλυβδο σε μείγματα, δηλητηριάζοντας πρακτικά τα μάτια τους. Την ίδια στιγμή σκάνδαλα ξεσπούσαν όταν διέρρεε ότι ο αυτοκράτορας έβαψε τις βλεφαρίδες του, ακόμα και για τις «θεατρικές» ανάγκες μιας δημόσιας εμφάνισης.
Ο Μεσαίωνας του μακιγιάζ;
Στον Μεσαίωνα το βάψιμο των βλεφαρίδων περιορίστηκε ως σημάδι ανηθικότητας, μαζί με το γενικότερο μακιγιάζ. Από τα ρωμαϊκά χρόνια ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί, ότι το πολύ σεξ κάνει τις βλεφαρίδες να πέφτουν, οπότε οι βλεφαρίδες των ενάρετων πρέπει να είναι υγιείς και φυσικές. Η επικράτηση του Χριστιανισμού συνέδεσε το μακιγιάζ με την πορνεία και απαγόρευσε κάθε επίδειξη ερωτισμού με πρώτη κάθε είδους γυναικείας.. τριχοφυΐας. H μάσκαρα και το έντονο βλέμμα άρχισε να συνδέεται με τις μάγισσες. Στον αντίποδα αυτού η εμμονή στο τεράστιο μέτωπο ως σύμβολο αγνής ομορφιάς έκανε κάποιες γυναίκες στο Μεσαίωνα μαζί με τα φρύδια τους να ξεφορτώνονται και τις βλεφαρίδες τους για να κάνουν το μέτωπο να μοιάζει μεγαλύτερο.
Αουτς!
Όταν η Ελισάβετ έγινε το απόλυτο fashion icon στην Αγγλία του 16 αιώνα τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα. Προσπαθώντας να μιμηθούν τις κοκκινόξανθες βλεφαρίδες της, οι γυναίκες άρχισαν να χρησιμοποιούν τοξικές ουσίες για να πετύχουν την ίδια απόχρωση.
Η λέξη mascara εμφανίζεται σε έργα της ίδιας εποχής για να καταχωρηθεί λίγο αργότερα στο Oxford English Dictionary παραπέμποντας στο βάψιμο της θεατρικής μάσκας των ηθοποιών. Η λέξη κατάγεται από το Αραβικό «μασκαρά» που σημαίνει κάτι σαν παλιάτσος και πέρασε στα Ισπανικά, τα Ιταλικά και τα Πορτογαλικά για να συνδεθεί με τη μάσκα, την μουτζούρα και τον σκούρο λεκέ. Παρόμοια λέξη (η οποία προφέρεται «μάσκροθ» ) που να αναφέρεται στα μάτια μιας γυναίκας, υπάρχει και στις Εβραϊκές γραφές.
Βλεφαρίδες.. DIY
Τελικά η μόδα του έντονου βλέμματος σταδιακά επανήλθε και μέχρι την Βικτωριανή εποχή οι γυναίκες ανακάτευαν στάχτη, καπνιά από λάμπες, χυμό μούρων συχνά με άλλα αυτοσχέδια χημικά για να αλείψουν τις βλεφαρίδες τους, αφού πρώτα είχαν ζεστάνει το μείγμα. Μέχρι που ο αρωματοποιός της Βασίλισσας Βικτορίας, Ευγένιος Ρίμελ ανακάτεψε βαζελίνη και σκόνη κάρβουνου, δημιουργώντας το απόλυτο βλέμμα της εποχής του Ρομαντισμού. To προϊόν του κατέκτησε όλη την Ευρώπη αστραπιαία. Σήμερα σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία Ρουμανία και Περσία η μάσκαρα αποκαλείται «ρίμελ».
Για τα μάτια της Ντίβας
Πριν καλά καλά αλλάξει ο αιώνας οι Αμερικανοί παθαίνουν εμμονή με τον βουβό ακόμα κινηματογράφο. Ο πρωτοπόρος κινηματογραφιστής Ντέιβιντ Γκρίφιθ προσπαθώντας απεγνωσμένα να αποδώσει την εκφραστικότητα των ματιών στο άχρωμο πανί εφευρίσκει τις ψεύτικες βλεφαρίδες. Τις φοράει στις πρωταγωνίστριες του, αλλά δεν έχει ακόμα «το βλέμμα». Όταν η μάσκαρα περνάει τον Ατλαντικό – χάρη στην Ελίζαμπεθ Άρντεν και την Έλενα Ρουμπινστάιν- και προσγειώνεται στον πλανήτη Χόλιγουντ, ο φακός μαγνητίζεται από το εντυπωσιακό βλέμμα της Γκρέτα Γκάρμπο, της Μάρλεν Ντίτριχ και της Μπέτι Ντέιβις και τις αναγάγει σε ντίβες. Η μέση Αμερικανίδα θα κάνει τα πάντα για αυτό το βλέμμα που υπνωτίζει τους άντρες και όταν ανακαλύπτει το μυστικό πίσω του, δεν ξαναβγαίνει από το σπίτι χωρίς μάσκαρα.
Βλεφαρίδες από το μέλλον
Με το ξεκίνημα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και καθώς τα κορίτσια πάνε στα εργοστάσια και αναλαμβάνουν αντρικές δουλειές, εμφανίζεται η πρώτη αδιάβροχη μάσκαρα.Το 1957 η Helena Rubinstein δημιουργεί την πρώτη μάσκαρα που δεν είναι συμπαγής ή θέλει αραίωμα, αλλά πουλιέται σε σωληνάριο μαζί με ειδικό βουρτσάκι. Το βουρτσάκι είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό θαύμα για βλεφαρίδες μετά το «Kurlash», το ειδικό ψαλιδάκι το οποίο πατεντάρισε ο William McDonell στο μεσοπόλεμο και γύριζε τις βλεφαρίδες προς τα επάνω. Ακολούθησαν σετ μάσκαρα σε κάθε σχήμα, χρώμα, είδος και στιλ.
Χάρη στο μυστικό υπερόπλο στο μικρό μπουκαλάκι με το βουρτσάκι, από ένα ασθενικό κοριτσάκι προέκυψε η Τουίγκι. Το ίδιο μυστικό όπλο χάρισε στην Μέριλιν το απόλυτο κοντράστ των ματιών με τα μαλλιά της. Έδωσε στην Νταιάνα Ρος την λάμψη στο βλέμμα της. Αποθέωσε την Μαντόνα με το σέξι βλέμμα ήδη από τη «Like a Virgin» εκτόξευση της στη διασημότητα. Και χάρη σε αυτό τα tutorial με θέμα «Πως να αντιγράψετε το βλέμμα της Ελίζαμπεθ Τέιλορ στην “Κλεοπάτρα”», κάνουν ακόμη εκατομμύρια κλικ στο ΥouTube!
Πηγή: http://gr.korres.com