H ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΡΝΟΣΙΝΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΣΕ ΒΙΟΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΜΟΡΦΗ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΝΟΣΙΝΗ
Η καρνοσίνη είναι ένα διπεπτίδιο που αποτελείται από τα αμινοξέα L-histidine και beta-alanine. Σε φυσιολογικές καταστάσεις βρίσκεται στους μύες, στον εγκέφαλο και σε πολλούς ιστούς του σώματος σε μεγάλη συγκέντρωση. Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα καρνοσίνης στον οργανισμό μας αρχίζουν να φθίνουν, καθιστώντας αναγκαία την αναπλήρωσή τους.
Η καρνοσίνη ως ένα πολύ-λειτουργικό διατροφικό συμπλήρωμα αποτελεί μία σχετικά καινούρια ανακάλυψη. Είναι ένα εκπληκτικά φυσιολογικό και 100% φυσικό υπέρ αντιοξειδωτικό με πολυάριθμους βιολογικούς ρόλους.
To ενδιαφέρον για την καρνοσίνη έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων και πολλοί ειδικοί προβλέπουν ότι θα γίνει το πιο θεμελιώδες ημερήσιο συμπλήρωμα για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά ιδιαίτερα για αυτούς που πλησιάζουν την ηλικία των 40 και πάνω.
Στην Αμερική, την Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Σκανδιναβία, οι ειδικοί κατά της γήρανσης και οι διατροφολόγοι τη συστήνουν ως ένα αξιόλογο συμπλήρωμα. Δεν έχει παρενέργειες ή ασυμβατότητα με άλλα φάρμακα.
Η καρνοσίνη έχει ερευνηθεί από κορυφαίους επιστήμονες συμπεριλαμβανομένης της ομάδας του Δρ. Bruce Ames στο UCLA στο Μπέρκλεϋ πού, κανένας δε μπορεί να αμφισβητήσει την εξειδίκευση του στη μοριακή βιολογία. Μία άλλη φημισμένη διεθνής ομάδα ερευνητών με δημοσίευση στο περιοδικό του διαβήτη (journal Diabetes 54:2320-2327, 2005) συστήνει την καρνοσίνη για τους διαβητικούς, καθώς μειώνει τον κίνδυνο βλάβης στα νεφρά. Η καρνοσίνη έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να αναζωογονεί τα κύτταρα που προσεγγίζουν τη γήρανση (φτάνοντας στο όριο των κυτταρικών τους διαιρέσεων) αποκαθιστώντας την κανονική εμφάνιση και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής τους.
ΚΑΡΝΟΣΙΝΗ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΖΥΛΙΩΣΗ
Σε πολλά πειράματα έχει αποδειχθεί ότι η καρνοσίνη μπορεί να μειώνει την διαδικασία διάσπασης των πρωτεϊνών του σώματος και του κυτταρικού DNA από την γλυκόζη, την γλυκοζυλίωση. Τα τελικά προϊόντα αυτής της διαδικασίας ονομάζονται (AGEs), και είναι βασικοί παράγοντες γήρανσης του οργανισμού. Τα AGEs έχουν δυστυχώς αθροιστική ικανότητα, έτσι η ποσότητα τους αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας. Η καρνοσίνη έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να αναζωογονεί τα κύτταρα που προσεγγίζουν τη γήρανση (φτάνοντας στο όριο των κυτταρικών τους διαιρέσεων) αποκαθιστώντας την κανονική εμφάνιση και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής τους.
ΚΑΡΝΟΣΙΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Η καρνοσίνη έχει ερευνηθεί από κορυφαίους επιστήμονες συμπεριλαμβανομένης της ομάδας του Δρ. Bruce Ames στο UCLA στο Μπέρκλεϋ πού, κανένας δε μπορεί να αμφισβητήσει την εξειδίκευση του στη μοριακή βιολογία. Μία άλλη φημισμένη διεθνής ομάδα ερευνητών με δημοσίευση στο περιοδικό του διαβήτη (journal Diabetes 54:2320-2327, 2005) συστήνει την καρνοσίνη για τους διαβητικούς, καθώς μειώνει τον κίνδυνο βλάβης στα νεφρά. Η καρνοσίνη έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να αναζωογονεί τα κύτταρα που προσεγγίζουν τη γήρανση (φτάνοντας στο όριο των κυτταρικών τους διαιρέσεων) αποκαθιστώντας την κανονική εμφάνιση και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής τους. Οι διαβητικοί, παρουσιάζουν αυξημένη ποσότητα ΑGE προϊόντων, μιας που τα AGE αναπτύσσονται κατά τις περιόδους υπεργλυκαιμίας. Τα ΑGE έχουν ενοχοποιηθεί για μια πλειάδα ασθενειών όπως οι χρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι όπως αρθρίτιδα, αθηροσκλήρωση, νεφροπάθειες καθώς και έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Η γλυκοζυλίωση έχει σαν αποτέλεσμα την μετατροπή πρωτεϊνών και σακχάρων σε δομές μη εκμεταλλεύσιμες από το σώμα, το οποίο τελικά υποσιτίζεται και γερνά, και την άνοδο του σακχάρου στο αίμα (διαβήτης).
ΚΑΡΝΟΣΙΝΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ
Πώς η καρνοσίνη αναζωογονεί τα κύτταρα; Δεν γνωρίζουμε ακόμα την πλήρη απάντηση, αλλά οι ιδιότητες της καρνοσίνης μπορεί να επιβραδύνουν βασικούς μηχανισμούς της γήρανσης ιστών και κυττάρων - προστατεύοντας, ενάντια στη μείωση των τελομερών, και στην καταστροφή του DNA - στη μίτωση - επίσης λειτουργεί ενάντια στην γλυκοζυλίωση, προστατεύοντας όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στη γλύκανση.
Προϊόντα που περιέχουν καρνοσίνη χρησιμοποιούνται επίσης σε τοπικά παρασκευάσματα για τη μείωση των ρυτίδων στο δέρμα. Σε συνδυασμό με τη Βιταμίνη C, η καρνοσίνη αντιμετωπίζει και προλαμβάνει τις βλάβες, ενισχύοντας τις δομές στήριξης του δέρματος.
ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΝΟΣΙΝΗΣ
- Εξουδετέρωση πρωτονίου (διατήρηση της ισορροπίας pΗ στους μύες σε σκληρή άσκηση)
- Χηλικός παράγοντας βαρέων μετάλλων (ιδιαίτερα χαλκού και ψευδαργύρου)
- Εξουδετέρωση ελεύθερης ρίζας και ενεργού μορίου σακχάρου (προλαμβάνει την γλυκοζυλίωση και την καρβονυλίωση των πρωτεϊνών)
- Προλαμβάνει την τροποποίηση των βιομακρομορίων, διατηρώντας εξαιτίας αυτού την ενδογενή λειτουργικότητα τους κάτω από το οξειδωτικό στρες
- Προστασία πρωτεοσώματος
- Καταστολή προφλεγμονώδους και καρκινογόνου κυτοκίνης
Η καρνοσίνη είναι χρήσιμη σε:
- Νευρολογικές εκφυλίσεις (Alzheimer, Πάρκινσον, κατάθλιψη επιληψίας, σχιζοφρένεια, ήπια νοητική βλάβη, άνοια και εγκεφαλικό). Υποστηρίζεται ότι η γεροντική άνοια και το Αλτσχάιμερ, σχετίζονται με την δημιουργία πλάκας στον εγκέφαλο από την έλλειψη καρνοσίνης. Μελέτες πάνω στην καρνοσίνη, έδειξαν ότι είναι ένας από τους προστατευτικούς μηχανισμούς στα μικρο-αγγειακά του εγκεφάλου που εμποδίζει την δημιουργία της πλάκας. Καθυστερεί την γήρανση των κυττάρων και βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και στη διατήρηση της μνήμης.
- Όλο το φάσμα των αυτιστικών δυσλειτουργιών, έλλειψη συγκέν
Barcode: 11569